Visar alla 18 resultat

Möbelvård

mobelvard
Dina möbler behöver kärlek i form av möbelvård! Möblerna håller då mycket längre och de blir dessutom vackrare. Tänk på att oljat trä och läder är naturmaterial som behöver underhållas och smörjas för att inte torka ut. Vi säljer skötselprodukter från LeatherMaster. Kontakta Kundtjänst om ni har frågor hur ni tar hand om era möbler så hjälper vi Er! Nedan följer skötselråd för de vanligaste materialen.

Läder/Skinn – ett naturmaterial som behöver smörjas för att inte torka ut och även rengöras. Skinnet får då en vackrare lyster och sprickor motverkas. Ytan blir även mer motståndskraftig mot smuts. Se till att dammsuga din möbel försiktigt med mjukt munstycke med jämna mellanrum. Undvik att placera en skinnmöbel i direkt solljus då den kan blekas och torka ut. Tänk på att ljusa skinn kan vara känsliga mot torrfällning av mörka jeans och andra kläder m.m. En skinnmöbel med ljust skinn bör man smörja direkt när den är ny för att gör skinnet mer motståndskraftigt mot smuts och fläckar m.m. Tänk på att en möbel inte mår bra av att stå för varmt eller kallt. Undvik därför placering för nära en värmekälla eller i ett kallt rum. Hur ofta man skall behandla möbeln beror på typ av läder och färg. Vi rekommenderar följande produkter: Leather Clean & Protect L, Leather Clean & Protect S, Nubuck Protection. Fråga oss om du är osäker på vilken produkt som passar till din möbel och hur du går tillväga!

Tyg – se till att dammsuga din möbel försiktigt med mjukt munstycke med jämna mellanrum. Undvik att placera en tygmöbel i direkt solljus då den kan blekas. Tänkt på att ljusa tyger kan vara känsliga mot torrfällning av mörka jeans och andra kläder m.m. En tygmöbel med ljust tyg bör man impregnera direkt när den är ny för att göra tyget mer motståndskraftigt mot smuts och fläckar m.m. Tänk på att en möbel inte mår bra av att stå för varmt eller kallt. Undvik därför placering för nära en värmekälla eller i ett kallt rum. Hur ofta man skall behandla ett tyg beror på typ av tyg och färg. Vi rekommenderar följande produkter: Textil Clean & Protect. Fråga oss om du är osäker på vilken produkt som passar din möbel och hur du går tillväga!

Oljat trä – ett naturmaterial som behöver oljas för att få en jämn och fin yta samt för att inte torka ut och spricka. Oljan gör även trät mer motståndskraftigt mot vätskor och fläckar. De flesta möbler som är oljade, har fått en grundoljning på fabriken. Det är en mognadsprocess i oljat trä. Därför behöver ibland möbeln oljas omgående när den är ny. Känns möbeln ojämn i ytan och kanske lite sträv/stickig kan trät ha rest sig lite. Detta är helt normalt och åtgärdas enklast med olja + slipsvamp. En ny trämöbel suger in mer olja i början tills trät blivit mättat. Oljan kan sugas in olika på olika partier i trät vilket är helt normalt. När en möbel packas på fabriken kan oljan sugas tillbaka på vissa ställen av emballaget. Tänk på att undvika att torka ett bord för mycket med trasa och diskmedel då fettet i diskmedlet löser upp fettet i oljan, vilket torkar ut bordet. Tänk på att en möbel inte mår bra av att stå för varmt eller kallt. Undvik därför placering för nära en värmekälla eller i ett kallt rum. Vissa möbler är naturoljade och andra vitoljade och skall därför behandlas med olika oljor. Vi rekommenderar följande produkter: Wood Wax Oil, Wood Furniture Oil, White Wood Oil, Protect Spray Wax, Wood slipsvamp till trä. Fråga oss om du är osäker på vilken produkt som passar din möbel och hur du går tillväga!

Lackade/ betsade ytor – dammtorkas med torr bomullstrasa eller liknande. Vid rengöring av möbeln använd en lätt fuktad trasa och eventuellt lite diskmedel. Tänk på att en lackad yta är svårare att laga om man får märken i den. Därför kan det exempelvis vara bra att skydda ett vitlackat matbord med bordstabletter, så håller man matbordet finare! Tänk på att en möbel inte mår bra av att stå för varmt eller kallt. Undvik därför placering för nära en värmekälla eller i ett kallt rum.